Als ondernemer begrijpt u het belang van financiële planning en beheer. Het aannemen van een fulltime CFO (Chief Financial Officer) of een financieel directeur kan echter kostbaar zijn en is niet voor iedere onderneming zinvol. Dat is waar DATARIS om de hoek komt kijken!

Zowel wetenschappelijk als uit de praktijk is al meermaals bewezen dat het in huis halen van een CFO een positieve invloed heeft op de prestaties van een onderneming. Dit geldt zowel voor start-ups, scale-ups als doorwinterde (familiale) KMO’s. Ze bieden naast hun kennis en ervaring op vlak van accountancy, management accounting en forecasting tevens ook een klankbord aan het bestuur omtrent strategische beslissingen.

Onze virtuele CFO diensten omvatten financiële prognoses, budgettering, financiële rapportage en meer. Wij werken met u samen om de unieke behoeften van uw bedrijf te begrijpen en bieden oplossingen op maat om u te helpen slagen.

Op basis van een volledig digitale boekhouding en administratie kunnen wij snel en flexibel inspelen op de veranderingen binnen de onderneming en ten gepaste tijden alle financiële data omzetten in leesbare informatie voor het bestuur opdat weloverwogen beslissingen genomen kunnen worden. Als externe CFO kunnen wij ook deelnemen aan de managementvergaderingen om de nodige adviezen te verlenen en bijstand te geven bij de financiële rapportering van de onderneming.

Hier zijn enkele voordelen van het werken met een externe CFO, ondersteund door onderzoek:

  1. Betere financiële prestaties: Uit een studie van het National Center for the Middle Market bleek dat bedrijven die gebruik maakten van externe CFO’s een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 8,6% zagen, vergeleken met 6,3% voor bedrijven die dat niet deden.
  2. Betere financiële planning en besluitvorming: Een externe CFO brengt een frisse blik en kan u helpen beter geïnformeerde financiële beslissingen te nemen. Uit een onderzoek van Robert Half International blijkt dat CFO’s een betere financiële planning en besluitvorming als het belangrijkste voordeel van het werken met een externe CFO aanhalen.
  3. Meer efficiëntie: Externe CFO’s kunnen helpen bij het stroomlijnen van financiële processen en het identificeren van gebieden voor kostenbesparingen, wat leidt tot meer efficiëntie en winstgevendheid.
  4. Grotere geloofwaardigheid en vertrouwen van investeerders: De expertise van een externe CFO kan de geloofwaardigheid van uw bedrijf en het vertrouwen van investeerders vergroten. Dit kan met name gunstig zijn voor kleine en middelgrote bedrijven die financiering zoeken.
  5. Toegang tot een breder scala aan expertise: Werken met een externe CFO geeft u toegang tot een breder scala aan expertise en ervaring dan u zelf in huis heeft. Dit kan vooral waardevol zijn voor bedrijven in snel veranderende sectoren of bedrijven die willen uitbreiden naar nieuwe markten.

Laat een gebrek aan financiële expertise u niet tegenhouden. Laat DATARIS uw virtuele CFO zijn en neem de controle over de financiële toekomst van uw bedrijf.

Bij de start waren we op zoek naar een “virtuele CFO”, een CFO die niet noodzakelijk constant aanwezig moet zijn maar die toch op de hoogte moet zijn van wat er speelt binnen de onderneming. Na een zoektocht en due diligence die resulteerde in een shortlist van 3 partijen kwamen we uit bij Dataris, waar Jonathan Provoost de rol van externe CFO bij ons opnam. Bij de overdracht van ons business plan was ik oprecht verbaasd over de snelheid waarmee ons toch complex model geabsorbeerd werd en hoe professioneel de opvolging was. Jonathan is al een paar maal op onze raad van bestuur geweest en onze bestuurders zijn allemaal onder de indruk van onze structuur en kwaliteit van de financiële rapportering. Verder is het webplatform van Dataris waar we al onze facturen, onkosten en documenten opladen zeer efficiënt en gebruiksvriendelijk met deze tool besparen we heel wat tijd.

Philip Mathuis

Co-Founder en CEO, Trince, een spin-off van UGent