De coronacrisis lijkt zijn top te hebben bereikt en de vooruitzichten zien er op het eerste gezicht positief uit. Vandaag zijn vele bedrijven terug open mogen gaan mits de nodige voorzorgsmaatregelen, maar voor vele zelfstandige en ondernemingen zal deze crisis nog niet direct vergeten zijn.

Zoals wij in eerdere berichtgeving meedeelden heeft de Overheid talloze maatregelen genomen om de zelfstandige en ondernemingen te helpen in deze tijd. De (voorlopige) laatst kenbaar gemaakte steun is de compensatiepremie.

 

Deze compensatiepremie kan vanaf morgen door iedereen worden aangevraagd. Gezien wij, als uw accountant morgen nog niet de aanvraag kunnen indienen, vindt u in onderstaande link de handleiding. Tevens vindt u in onderstaande link een volledige samenvatting die wij mochten ontvangen van Xerius alsmede de onderverdeelde categorieën volgens de NACEBEL-code.

Link handleiding: https://drive.google.com/open?id=1EeE4hX6DHKNgEemzKdjLU2OwjRPkJjEN

Link overzicht compensatiepremie: https://drive.google.com/open?id=1pHus62UUfLE6lITNApXaiTEuK_hbisdD

Link NACEBEL-codes: https://drive.google.com/open?id=1VP14cv8v7HVHTylqdmHNT_7NrG_ngwFR

Nog even in het kort:

Wat: de compensatiepremie

Hoeveel:

  • 3.000 euro: eenmanszaken in hoofdberoep, eenmanszaken in bijberoep met sociale bijdragen volgens hoofdberoep, actieve ondernemingen, actieve exploitatiezetel in Vlaams Gewest;
  • 1.500 euro: Zelfstandige in bijberoep/ gepensioneerde met sociale bijdragen berekend op een netto belastbaar jaarinkomen 2019 tussen 6.996,89 en 13.993,78 euro die minder dan 80% tewerkgesteld zijn

Deadline:voor 30/06/2020

Voorwaarden:

  • Omzetdaling van 60% tussen 14/03 en 30/04 ten opzichte van eenzelfde periode 2019 of voor starters ten opzichte van het financieel plan
  • Categorie 1 t.e.m. 4 (zie bijlage): verklaring op eer inzake omzetdaling zonder het bijhouden van bewijsstukken
  • Categorie 5 (zie bijlage): verklaring op eer mits het bijhouden van bewijsstukken gedurende 5 jaar ter controle
  • Niet cumuleerbaar met hinderpremie, achtergestelde leningen bij PMV, gigarantwaarborg verleend door PMV en/of sluitingspremie ingevolge hinder openbare werken.

Uitsluiting:

  • Holdingvennootschappen;
  • Patrimoniumvennootschappen;
  • Managementvennootschappen waarvan de zaakvoerders van de onderneming zakelijke diensten verleent aan een onderneming die reeds de compensatiepremie ontving en waarin dezelfde persoon bestuurder, vennoot of zaakvoerder is.

Fiscaal: vrijgesteld van belastingen.

Indien u nog vragen hebt omtrent het voldoen aan de voorwaarden en/of vragen hebt over de aanvraagprocedure kunt u ons steeds bereiken voor ons advies hieromtrent.

Wij wensen iedereen een gezonde en veilige periode toe!